ACHILLES ULTIMO 103 – vse v enem!

 

Uresničitev ideje o podvodni puški, ki lahko pokriva večino zahtev lovca pri uporabi različnih ribolovnih tehnik, me je vodilo do neke nove dimenzije pri oblikovanju te podvodne puške. Gre za nekakšno združitev različnih lastnosti več podvodnih pušk v eno, v Achilles Ultimo.

Setup za Achilles Ultimo 045Pri takšnem tipu podvodne puške, je čvrsta konstrukcija trupa pogoj za to, da ne pride do preobremenitve, ko se število elastik poveča za dvakrat ali trikrat. Velika večina podvodnih pušk je namreč dimenzionirana na neko določeno obremenitev, ki jo dosegajo napete gume. Določena je debelina in število gum. Te običajno proizvajalec omeji že s tem, da na podvodno puško ni mogoče namestiti dodatne ali pa debelejše gume. V kolikor se pretirava z obremenitvijo, pa to povzroči deformacijo oziroma pride do upogibanja trupa. Ni nujno, da je takšen upogib trupa velik, ob sprožitvi strela bo vseeno povzročil odklon pri balistiki harpune.

Achilles Ultimo ima dokaj kratko, vendar togo in zelo čvrsto konstrukcijo, zato ni občutljiv na upogibanje trupa.

S povečanjem volumna trupa podvodne puške je posledično večja tudi njena masa. Ta je zelo pomembna pri ohranjanju ravnovesja z večjo silo elastik, saj bolje blaži povratni udarec ob sprožitvi strela.

Osnovni namen podvodne puške Achilles Ultimo je v tem, da se lahko močno poveča moč podvodne puške, dolžina trupa puške pa ostaja na okrog 100 centimetrih efektive elastik. Ovalna oblika trupa, ki se izrazito konično oža proti glavi puške, omogoča zelo dobro okretnost v vodi. Ideja je torej v tem, da odpade potreba po uporabi zelo dolge podvodne puške, za lov v plavem…

Balansiranje plovnosti podvodne puške je ob velikem volumnu trupa lažje, predvsem pa je dosežena zelo zaželjena stabilnost. Podvodna puška Achilles Ultimo se zaradi svoje obtežitve v vodi ne zavrti okrog osi, ko jo lovec spusti iz roke.

Pri glavi podvodne puške, je izdelan utor, ki omogoča pritrditev uteži za prilagajanje variabilne obtežitve od nič do 200 gramov. S tem je mogoče na Achilles Ultimo namestiti harpune naslednjih dimenzij: 130 cm x 6’5 mm, 130 cm x 7 mm, 130 cm x 7,5 mm, 140 cm x 7 mm…

Dolžina podvodne puške Achilles Ultimo je prilagojena dolžini harpune tako, na se spodnje zakrilce naslanja na glavo puške. S tem ni več potrebe po zamudnem nameščanju o-ringa.

Reverzni mehanizem Achilles je izdelan tako, da vlečno silo elastik preko harpune v celoti nosi vzvod mehanizma. Kljub veliki sili, bo petelin mehanizma ostal v meji normalnega proženja, saj je vzvod mehanizma priležen k harpuni. S tem je vrtilni moment, ki deluje na petelina zmanjšan na minimum. Več o tem mehanizmu je opisano tukaj.

Ermesov mulinel tip Leonardo 93, je idealen odgovor na novo obliko trupa in predvsem odlična rešitev za željo, da ni vrvic pod trupom podvodne puške. Achilles Ultimo je izdelan tako, da je vrvica napeljana znotraj trupa. Ermes Leonardo 93 s svojim novim navijalnim mehanizmom (vodilo a polžem na zobniški prenos vrtenja), omogoča enakomerno razporejanje vrvice po celotni širini mulinela. Navijanje vrvice je tako postalo zelo preprosto opravilo.

Setup za Achilles Ultimo 018

Kaj izbrati?

Tri različne podvodne puške ali samo eno, na kateri se lahko poljubno menja in prilagaja opremo ter moč strela.

Setup za Achilles Ultimo 041

 

 

 

 

 

Osnovna oprema na podvodni puški Achilles Ultimo. Dvojna guma premera 16,5 mm in harpuna dimenzij 130 cm x 7 mm

 

 

 

Setup za Achilles Ultimo 044

 

 

 

 

 

 

 

Setup za Achilles Ultimo 022

Setup za Achilles Ultimo 039

 

 

Podvojeno število elastik, podvojena moč podvodne puške in možnost namestitve harpune s konico slip-tip.

 

 

 

 

Setup za Achilles Ultimo 027

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Setup za Achilles Ultimo 035

Tehnični podatki za Achilles Ultimo 103:

– masa podvodne puške z opremo je 4,5 kg

– vrvica je speljana skozi trup puške!

– površina je karbonirana 3 x

– efektivna dolžina puške 103 cm

– max. širina trupa 90 mm

– max. višina trupa 70 mm

– variabilna obtežitev 200 gr

– reverzni mehanizem Achilles

– harpuna:  dolžina 130 cm, možne so namestitve premerov: 6,5 mm, 7 mm, 7,25 mm in 7,5 mm – plovnost se prilagaja!

– 2 x gume Alemanni premera 16,5 mm (natezni faktor po želji!!)

– mulinel Ermes Leonardo 93

– 60 m vrvice Marlow Dyneema premera 2 mm, nosilnost 220 kg

– vrtljivka nosilnosti 350 kg

– kite line Dyneema 1,4 mm z nosilnostjo 312 kg

 

 

Opcije za nakup podvodne puške ACHILLES ULTIMO 103:

Pri nakupu podvodne puške Achilles Ultimo, je na voljo dodatna oprema:

– Slip-tip 130 cm x 7 mm – harpuna Hunt s snemljivo konico na vzmet

– Big fish set up – namestitev sistema elastik za lov na veliko ribo

Izdelava podvodne puške Achilles Ultmo “po naročilu” je zahtevna, saj gre vedno za en sam unikat, zato je rok dobave nekaj daljši…;)