ACHILLES 96 R – NOVA PODOBA

Podvodna puška Achilles 96 R

Achilles 96 R je lesena podvodna puška z novo obliko in dizajnom. Prenova in povsem nova oblika trupa, ki se delno zgleduje tudi po obliki iz serije Achilles Ultimo. Tudi z novim modelom Achilles 96 R sledim ideji o podvodni puški, ki lahko pokriva večino zahtev lovca pri uporabi različnih ribolovnih tehnik.

CNC Achilles 96 RAchilles 96 R Head close up

Pri takšnem tipu podvodne puške, je čvrsta konstrukcija trupa pogoj za to, da ne pride do preobremenitve, v primeru da se moč ali število elastik poveča. Z obliko glave in premerom luknje, je zagotovljena omejitev na debelino in število elastik. Ni nujno, da je takšen upogib trupa velik (viden), ob sprožitvi strela bo vseeno povzročil odklon pri balistiki harpune.

Achilles 96 R ima novo konično obliko trupa, kar zagotavlja čvrsto konstrukcijo, zato ob velikih obremenitvah ni občutljiv na upogib trupa. Po drugi strani pa kompakten trup še vedno zagotavlja odlično okretnost.

Achilles 96 R left

Vrvica za harpuno in napete elastike, so na leseni podvodni puški Achilles 96 R, v celoti priležene po vsej dolžini trupa. Sistem za sproščanje vrvic (line releas), še vedno ostaja odlično delujoči princip Mark Valentine, z dvojnim navitjem. Vsaka zanka je na svoji strani podvodne puške, kar izključuje možnost zapletanja zank pri strelu.

S povečanjem volumna trupa podvodne puške, se je njena masa povečala za 0,5 kg, kar je zelo dobrodošlo pri ohranjanju ravnovesja z večjo silo elastik, saj večja masa bolje ublaži povratni udarec ob sprožitvi strela.

Achilles 96 R left Handle

Ovalno konična oblika trupa, ki se oža proti glavi puške, omogoča zelo dobro okretnost v vodi. Ideja je torej v tem, da odpade potreba po uporabi zelo dolge podvodne puške, za lov na večjo ribo – torej samo z eno puško na podvodni ribolov. Dodatna tretja elastika vzame lovcu le nekaj sekund, lahko pa se tretjo elastiko hitro sname in uporablja le dve…

Sodobna in dovršena oblika glave podvodne puške Achilles 96 R omogoča uporabo treh elastik. Pravilno oblikovanje glave je ključno za lego napetih elastik, saj je zaželjeno, da se med seboj dobro prilegajo in da so v tesnem kontaktu po celotni dolžini trupa podvodne puške.

Achilles 96 R magnet

Balansiranje plovnosti podvodne puške je ob povečanem volumnu trupa lažje, predvsem pa je dosežena zelo zaželjena stabilnost.

Na spodnjem delu trupa, pri glavi podvodne puške, je izdelan utor, ki omogoča pritrditev uteži za prilagajanje variabilne obtežitve, mase od nič do 160 gramov. S tem je mogoče leseno podvodno puško Achilles 96 R prilagajati različni masi harpun z dimenzijami: 140 cm x 6’5 mm, 130 cm x 7 mm, …

Achilles 96 R rev mech

Reverzni mehanizem Achilles je izdelan tako, da vlečno silo elastik preko harpune v celoti nosi vzvod mehanizma. Kljub veliki sili, bo petelin mehanizma omogočal normalno proženje, saj je vzvod mehanizma priležen k harpuni. S tem je vrtilni moment, ki deluje na petelina zmanjšan na minimum. Več o tem mehanizmu je opisano tukaj.

Achilles 96 R left profile

Tehnični podatki za Achilles 96 R:

masa podvodne puške z vso opremo je cca 2,6 kg

površina je 9 x lakirana z 2 komp. PU lakom

efektivna dolžina puške 96 – 100 cm

max. širina trupa 80 mm

max. višina trupa je 44 mm na sredini in 35 mm pri glavi

variabilna obtežitev do 160 gr

reverzni mehanizem Achilles

harpuna:  dolžina 140 cm, možne so namestitve premerov: 6,5 mm, 6,75 mm, 7 mm – plovnost se prilagaja!

3 x gume premera 14,5 mm ali 15,5 mm – natezni faktor po želji!!

mulinel TRIBAL 80

40 m vrvice Marlow Dyneema premera 1,5 mm, nosilnost 160 kg

kite line Dyneema 1,4 mm z nosilnostjo 312 kg

Na slikah je prikazana ena od možnih poslikav podvodne puške Achilles 96 R “CAMO”. Možnosti in barvni vzorci so lahko različni.

Achilles 96 R CamouflageAchilles 96 R panoramaAchilles 96 R Rear viewAchilles 96 R It works

Izvedbe podvodne puške ACHILLES 96 R:

Lesena podvodna puška je izdelana v izvedbah TEAK” in “CAMO”, razlike v materialu in opremi so opisane spodaj:

OPIS

OPREME

ACHILLES 96 R

TEAK

ACHILLES 96 R

CAMO

Harpuna Hunt tip Dyamant 140 cm x 6,5 mm tip Oceano 130cm x 7 mm
Vrvica za harpuno Kite line 1,4 mm (312 kg) Monofil 1,4 mm
Zaščita ročaja Ploščica Inox AISI316 Ploščica PVC
Mlinček (mulinel) TRIBAL 80
Top Hunt 80 Easy
Vrsta lesa Teak Burma Jesenov les
Vrsta lakiranja 2 k PU brezbarvni, 9 slojev Kamuflažne barve + 2 k PU, 9 slojev
Ogiva Inox vložki Magnum (opcija)
Vrvica Dyneema
Rinka za bojo Inox karabin pod ročajem Inox žica pod ročajem

Leseno podvodno puško Achilles 96 R je mogoče izdelati tudi v izvedbi s karbonom, vendar le po predhodnem naročilu.

Achilles 96 R Carbon