Oprema

Mehanizem: Za vsako podvodno puško je ključnega pomena brezhibno delovanje mehanizma. Preprosta oblika in zanesljivo delovanje mehanizma predstavlja osnovo, ki jo je izrisal in preračunal David. Mehanizem je izdelan v celoti iz nerjavnega jekla z oznako A4, dober občutek na prstu pa dopolnjuje petelin debeline 8 mm.

Laserski razrez jekla in krivljenje ohišja na CNC strojih, so garancija za brezhibno delovanje.  Z uporabo PVC podložk je uspešno rešen tudi problem kristalizacije soli v gibljivih delih. Edino priporočljivo vzdrževanje predstavlja občasno pranje v sladki vodi. Obrabe praktično ni, zato je življenska doba mehanizma dolga.

Mehanizem

K mehanizmu je priložen tudi ščitnik petelina. Nosilna obremenitev  mehanizma je nad 220 kg. V primeru posebnih zahtev naročnika, kot na primer vgraditev v velike podvodne puške (4 do 5 elastik), je omogočena tudi prilagoditev na višjo nosilno obremenitev – 330 kg (na zalogi).

Mehanizmi so opremljeni z dušilcem zvoka,  zato je strel tih, kar je še posebej pomembno pri lovu določenih vrst rib.

Line release: Obliki podvodne puške Achilles je posebej prilagojen sistem spuščanja vrvice-Mark Valentin, ki se je na testiranjih izkazal kot najbolj zanesljiv in je uporabljen tudi na nekaterih drugih serijskih puškah. Omogoča ločeno navitje dvojne dolžine naylona, kar vpliva na daljši efektivni domet harpune.

Line releas

Vgradnja je preprosta, saj ga je potrebno le zakriviti in postaviti na primerno pripravljen utor (pod harpuno), ter privijačiti na trup podvodne puške.

Gume: za izdelavo cirkularne gume so izbrane najboljše elastike na tržišču (US Lateks). Pravilno dolžino elastike se izračuna za vsak tip podvodne puške posebej. Majhne razlike v dolžini elastik imajo velik vpliv na moč in življensko dobo, zato je ključnega pomena izbrati pravi koeficient razteznosti, s katerim se deli dvakratno dolžino podvodne puške, merjeno od luknje za gumo do zadnjega utora na harpuni. Vrednost koeficienta (med 3,2 do 3,5), pa je spet odvisna od debeline elastike in od teže harpune.

Ogive: Sistem zatika iz vrvice Spectra (Dyneema), je “prijazen” leseni puški, saj pri strelu elastike udarijo nazaj na trup podvodne puške. Vrvica Spectra ima visoko nosilnost (2 mm = 200 kg), je zelo “hitra” in ne pušča nobenih poškodb. Zahteva brezhibno gladke robove na harpuni, sicer se natrga.

Po  želji pa so možne tudi vse ostale kombinacije ogiv iz aluminija ali jekla, ki so trpežnejše od vrvic. Uporaba takšne ogive s časom pusti na trupu podvodne puške nekaj rahlih odrgnin, ki pa za tikov les ne predstavljajo nobene škode.

Jeklene ogive Smoby

Vrtljivke: So nepogrešljiva vez med harpuno in podvodno puško, nameščene med naylon in vrvico. Izbira najkvalitetnejših vrtljivk iz norveškega jekla in nosilnosti 90 do 100 kg, zagotavlja dolgo in zanesljivo uporabo. Velika nosilnost pa ni namenjena teži ribe, temveč podvodnemu lovcu, ki ga ujeta večja riba z lahkoto “pelje”!

Magneti: Visoko zmogljivi magneti so izdelani iz zlitine neodim-železo-bor (NdFeB). Ti magneti so trenutno najmočnejši trajni magneti na tržišču. Kar nekajkrat so močnejši od ostalih magnetov za vsakdanjo uporabo.

Vgrajeni v glavo podvodne puške Achilles zanesljivo držijo harpuno. So ponikljani in ne rjavijo. Privlačna moč magneta 1,8 kg, je dovolj velika, da kontakt s harpuno ni potreben, temveč je vmes 0,2 do 0,3 mm razdalje. Izstrelitev harpune zato ne obrabi površine in magnet ne rjavi.