Tuna gun Achilles Maximus

 

Tuna gun Achilles Maximus je končno izdelana!

Gre za veliko podvodno puško, ki se jo uporablja za tehniko podvodnega lova “v plavem”, torej za lov na veliko pelagično ribo. Velikost in moč te podvodne puške je dovolj velika tudi za lov na tuno.

Razlog za izdelavo tako velike podvodne puške seveda ni bil komercialne narave, temveč le moja velika želja po izdelavi velike puške tunarice, o kateri sem razmišljal že nekaj let. Najprej je bila to le ideja, za katero pa sem kaj kmalu pripravil tudi leseni surovec iz teakovega lesa. Minilo je še kakšno leto, ne da bi se “projekt” kaj premaknil. Ideja enostavno še ni bila dovolj zrela.

Izdelava tako velike podvodne puške namreč ni le želja, ampak tudi in predvsem velik izziv in preizkus praktičnega znanja za vsakega izdelovalca lesenih podvodnih pušk.

Tuna gun Achilles Maximus je zdaj izdelana in testirana. Predstavlja odličen odgovor na vse tehnične težave, ki spremljajo izdelavo tako velike podvodne puške.  Gre namreč za znana vprašanja o tem, kako bo lovec dosegel gume in kako jih bo napenjal. Kakšna bo masa podvodne puške in s tem balans, plovnost in trzaj pri strelu. Okretnost in s tem uporabnost tako velike podvodne puške je bilo prav posebno področje, na katerem je bilo potrebno najti učinkovito rešitev.

Delovanje velike sile na glavo podvodne puške ob sprožitvi petih gum, je bilo prav tako predmet iskanja ustrezne rešitve, saj se lahko prav tam “zalomi” in zgodba o veliki podvodni puški se konča. Naj dodam, da je Tuna gun Achilles Maximus v celoti izdelana le z ročnim orodjem.

Edino vodilo pri izdelavi je bila kombinacija mojih dolgoletnih izkušenj v podvodnem ribolovu in izkušnje pri obdelavi in lepljenju teakovega lesa ter zanašanje na svoj občutek.

Na testu je bilo takoj konec nekaterih mojih dvomov in bojazni o tem, kako bo potekalo napenjanje gum, saj je velika masa puške močno oteževala rokovanje – na suhem. Povsem odveč! Puška je v morju popolnoma nevtralno plovna, zaradi velike obtežitve, ki predstavlja večjo protiutež od mase harpune, niti nima rotacije okrog svoje osi.

Faktor za izračun dolžine gum je zaradi velike dolžine podvodne puške bistveno večji, kot je to običajno. Za testiranje sem se odločil za uporabo gum premera 14,5 mm, s faktorjem 4,2. Pri tem sem upošteval pričakovane začetne težave in veliko število gum za nekaj testnih strelov. Na testu se je izkazalo, da je kinetični izkoristek tanjših gum bistveno boljši od debelejših. Moč in hitrost harpune je več kot zadovoljiva, ob tem, da je pri faktorju za razteznost ostalo še kar nekaj rezerve!

Glava puške Achilles Maximus je prenesla vse obremenitve. Vgrajena ojačitev iz polirane ploščice nerjavnega jekla, debeline 6 mm, je bila odlična. Precej težak tehnični dodatek v glavi takšne puške, ne vpliva na balans, kot bi se to zgodilo pri običajni velikosti pušk.

Nekaj posebnega pa je bil občutek ob novem soročnem vodeju puške. Vprašanje okretnosti velike puške, je  s tem postalo dokončno rešeno! Lahkotna vodljivost puške v bočne smeri, me je navdušila. V bistvu lahko rečem, da nimam več dileme o tem, ali je za tako velike puške sploh smiselno uporabljati sredinsko nameščen ročaj. Me ne zanima, izdelal sem boljšo rešitev!

Nova oblika mobilnega balansa, ki je istočasno tudi ročaj, s katerim se podvodno puško nosi na suhem, in je tudi hidrodinamične oblike. Omogoča veliko avtonomnost podvodne puške pri izbiri velikosti harpun, pri namestitvi “slip tip-a” ali pri namestitvi opreme za lov na velike tune. V vseh primerih je mogoče prilagoditi obtežitev in poiskati nevtralno plovnost.

Kaj zmore Tuna gun Achilles Maximus? Odgovori, za katerimi stojim s svojim imenom, so naslednji:

– uvršča se v kategorijo podvodnih pušk “tunaric”

– zagotavlja odlično hitrost in operativni domet (prebojost) do razdalje 8 m, za  harpuno premera 8 mm in dolžine 180 cm

– navdušuje s povsem nevtralno plovnostjo, ki se jo doseže s spreminjanjem mobilne obtežitve

– oblika trupa podvodne puške omogoča lovcu zelo enostavno in netežavno napenjanje petih gum

– velika masa podvodne puške zagotavlja minimalen trzaj pri strelu

– odlična okretnost pri bočnem pomiku je dosežena Z NOVIM SOROČNIM vodenjem – na podvodno puško  sta vgrajena dva ročaja, ki sta anatomsko prilagojena NOVI UČINKOVITI OBLIKI VODENJA

Še nekaj tehničnih podatkov za Tuna gun Achilles Maximus:

– masa podvodne puške z opremo je 8 kg

– celotna dolžina puške 210 cm

– max. širina trupa 150 mm

– min. širina trupa 70 mm

– fiksna obtežitev 500 gr

– variabilna obtežitev 300 gr

– mehanizem Achilles nosilnosti 330 kg

– harpuna: Pathos (Sandvik 1800N/mm2) premera 8 mm in dolžine 180 cm

– 5 x gume US latex premera 14,5 mm (natezni faktor 4,2!!)

– mulinel Mitos XXXL

– 100 m vrvice Marlow Dyneema premera 2 mm, nosilnost 220 kg

– bungee dolžine 100 cm

– nylon Tuna Power premera 2 mm

– vrtljivka Diamond 500 LB Test

– razvita dolžina od ročaja puške do konice harpune je 14 m!!

Tuna gun Achilles Maximus je bil predstavljen tudi v Mariboru dne 24.03.2012, na tekmi Na vdih 2012, v podvodnem streljanju na tarčo.